Testovi na trudnoćuKućni testovi

Danas postoje u apotekama testovi na trudnoću koje žena može sama da kupi i da vrlo rano proveri šta se sa njom dešava. Oni se zasnivaju na prisustvu hormona trudnoće u mokraći (on se nalazi i u krvi, naravno) koji se zove beta HCG (horiogonadotropin) i on daje promjene u boji papirića na koji se mokri. Ovi testovi su veoma sigurni, ali nisu 100% pouzdani, a odlazak kod ginekologa vam svakako sljeduje, jer ako je test pozitivan, otići ćete kod ginekologa da dalje pratite trudnoću, a ako je nagtivan, a menstruacija se i dalje ne javlja, da provjerite razlog njenog izostanka. 

Analiza krvi
Ovom analizom se određuje hormon beta HCG, ali ovog puta ne samo njegovo prisustvo, nego i njegova količina u krvi , pa je ovaj test 100% siguran. 
Nemojte odlagati posjetu ginekologu, jer se ponekad desi da je trudnoća vanmaterična ili da postoje drugi vidovi komplikacija.


 

Ultrazvučni pregled
Nakon izostanka menstruacije od nedelju dana, može se vidjeti u materici prisustvo gestacijskog meška - prostora sa plodovom vodom u kome je mali embrion koji se vjerovatno još ne vidi ultrazvukom. Kada menstruacija izostane dvije nedjelje, trebalo bi da se na UZ pregledu vidi i mali plod, veličine nekoliko milimetara, sa srčanom radnjom.