Seksualni problemi i poremećaji u starijoj dobi

Od konkretnih seksualnih problema (poremećaja) u starijoj životnoj dobi, najčešći su kod muškaraca erektilni poremećaj, gubitak želje i problemi s ejakulacijom. Kod žena su najčešći problemi smanjena želja, teškoće vlaženja i problemi s orgazmom.

Erektilni poremećaj definiramo kao nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije do završetka seksualne aktivnosti. Zbog ranije opisanih promjena na penisu, kao i zbog sve većeg broja tjelesnih bolesti (osobito šećerne bolesti i bolesti krvožilnog sustava), učestalost erektilnog poremećaja raste s dobi, tako da muškarci u sedamdesetim godinama triput češće imaju erektilni poremećaj od onih u četrdesetim ili ranim pedesetim godinama. Međutim, zabrinutost zbog erektilnog problema pada s dobi, tj. stariji muškarci su manje uznemireni što imaju ove poteškoće.

Glavni faktori rizika za pojavu erektilne disfunkcije u starijoj životnoj dobi jesu kardiovaskularne bolesti, debljina, šećerna bolest i depresija. Od kardiovaskularnih bolesti, najznačajnija je ateroskleroza, tj. sužavanje krvnih žila u tijelu jer se na njihovim stjenkama odlažu masnoće. Ove promjene prije će se manifestirati na malim krvnim žilama, jer će ih brže začepiti. Penisna arterija jedna je od manjih arterija i otprilike je dvostruko uža od srčanih arterija.

Zbog toga kod starijih muškaraca s erektilnim problemima važno je procijeniti nisu li im sužene i druge krvne žile, te poduzeti odgovarajuće mjere, jer im na ovaj način možemo spasiti život. Naime, ako je erektilna disfunkcija nastupila zbog suženja penisne arterije zbog aterosklerotskih promjena, kroz tri do pet godina začepit će se i sljedeća po veličini žila, a to je arterija u srcu i u tom slučaju nastaje infarkt miokarda. Što se pak tiče debljine, ona djeluje na više načina. S jedne strane, postoji direktni fizički učinak masnog tkiva (u njemu se testosteron /muški spolni hormona/ pretvara u estrogen /ženski spolni hormon/, što može imati utjecaja na seksualnu želju i na erekcije), ali i indirektni, psihološki učinak, jer se mijenja slika o tijelu (kako je već opisano u poglavlju o slici o tijelu).

Poznato je da smanjenje tjelesne težine i povećanje fizičke aktivnosti mogu poboljšati erektilnu funkciju. Šećerna bolest najčešća je bolest koja za posljedicu može imati erektilne probleme. No, zbog utjecaja šećerne bolesti na živce (s razvojem polineuropatije) javit će se i problemi s ejakulacijom (odgođena ejakulacija, tj. muškarcu je potrebno sve više vremena da svrši ili uopće ne može svršiti).

Depresija je psihička bolest, čija učestalost raste s dobi, a nosi povećan rizik od različitih seksualnih problema (od smanjenja seksualne želje do problema s erekcijom, ali i utjecaja antidepresiva na ejakulaciju).
Važno je spomenuti i postupno smanjenje muškog spolnog hormona (testosterona) koje se događa sa starenjem. Za razliku od žena, gdje nakon menopauze imamo značajno i naglo smanjenje ženskog spolnog hormona (estrogena), kod muškaraca se ove promjene zbivaju polagano, tijekom dugog niza godina. Kad se razina testosterona spusti ispod kritične razine, javljaju se seksualni problemi (npr. gubitak jutarnjih erekcija, smanjenje čvrstoće erekcije, gubitak seksualne želje), ali i drugi simptomi (npr. smanjena energija i snaga, depresija, kognitivne smetnje, gubitak mišićne mase). I dok su svi upoznati s potrebnom nadomjestne terapije estrogena kod žena, o nadomjestku testosterona kod muškaraca vrlo se rijetko govori.

Muškarci koji imaju simptome donjeg dijela urinarnog sustava (probleme s prostatom i mokraćnim mjehurom) imaju povećan rizik od erektilnih problema, ali još češće od problema s ejakulacijom, a čak 20% ovih muškaraca ima bolne ejakulacije.

Interesantno je napomenuti da smanjena seksualna želja partnerice povećava rizik od srčanih bolesti kod muškaraca. Također, muškarci nakon smrti žene imaju povećan rizik od obolijevanja od različitih bolesti i povećanu smrtnost; a što se ne vidi kod žena. Dakle, prisutnost žene, a pogotovo njezina ljubav prema muškarcu (tj. prisutnost seksualne želje) blagotvorni su za zdravlje i život muškaraca.

Na seksualno funkcioniranje starijih žena različite tjelesne (npr. povišeni krvni tlak, šećerna bolest, ginekološke i urološke bolesti) i psihičke (npr. depresija) bolesti mogu imati negativan utjecaj. Tako je poznato da povišeni krvni tlak povećava učestalost problema uzbuđivanja (vlaženja) i orgazma kod žena. Šećerna bolest negativno djeluje na sve aspekte seksualnosti žena (od želje, preko uzbuđenja do orgazma).
Različite ginekološke bolesti (npr. karcionomi, prolaps maternice) imaju negativan utjecaj na seksualnost, putem fizičkih simptoma (npr. bolovi, slabost), ali i psihološkim putem (manji osjećaj ženstvenosti, pitaju se jesu li i dalje privlačne svojim partnerima i sl.).

I kod muškaraca i kod žena starije dobi ne smijemo zaboraviti na lijekove. Što su ljudi stariji, to u prosjeku piju više lijekova, velik broj ovih lijekova može imati negativne učinke na seksualnost. Jedni od najčešće propisivanih, antihipertenzivi, mogu utjecati na smanjenje erektilne funkcije kod muškaraca, a i kod žena utječu na fazu uzbuđenja (tj. na vlaženje). S druge strane, antidepresivi prvenstveno djeluju na fazu orgazma, te kod muškaraca uzrokuju odgađanje ejakulacije, a katkad i nemogućnost ejakulacije, dok kod žena dovode do teškoća u postizanju orgazma i anorgazmiju.