Promjene na spolnim organima

Spolni organi kod djeteta nisu razvijeni, već se u potpunosti razvijaju tijekom puberteta i adolescencije, pod utjecajem spolnih hormona. U starijoj životnoj dobi, s promjenama hormonskih uvjeta (koji su nagliji kod žena, a postupniji kod muškaraca), te zbog promjena na krvnim žilama i živcima, dolazi do promjena u sastavu i funkcioniranju spolnih organa.

Tkivo penisa gubi svoju elastičnost, zbog čega je potrebno više vremena da bi se postigla erekcija, te ona više ne može biti onako čvrsta kao što je bila u mladim godinama.  Nadalje, osjetljivost penisa na dodir se smanjuje. Zbog toga je potrebna intenzivnija stimulacija da bi se postigla erekcija. To konkretno znači da se, za zadovoljavajuću erekciju, penis mora duže i jače/čvršće stimulirati, odnosno da je dobro da prije penetracije partnerica dira penis svog partnera, kako bi pojačala erekciju. Iz istog razloga (tj. smanjene elastičnosti tkiva penisa) muškarac će u starijoj dobi teže postići erekciju samo gledanjem nekog erotskog sadržaja, te je važno da se i sam stimulira, tj. da rukom stimulira penis, da bi postigao erekciju. U mladoj dobi bilo je dovoljno da pogleda zgodnu ženu ili neki erotski sadržaj, te da postigne erekciju, a sada (unatoč eventualno prisutnoj psihičkoj uzbuđenosti), to se neće dogoditi, bez da se penis podraži. Dakle, normalno je da će u starijoj dobi erekcija biti slabije čvrstoće, da će je biti teže postići i održati i da vrhunac tvrdoće neće biti onakav kao ranijih godina, no većina muškaraca može ejakulirati i uz penis koji nije postigao punu erekciju.

Također, s godinama sve je više vremena potrebno da se postigne vrhunac uzbuđenja i da se ejakulira, a ejakulacija kraće traje, manji je broj kontrakcija kojima se izbacuje sperma i one su slabijeg intenziteta. Nakon ejakulacije, sve je duže vremena potrebno da se čovjek „oporavi", tj. sve se više produžuje vrijeme u kojem muškarac ne može ponovno svršiti. Dok mladić može ponovno svršiti već za par minuta, kod starijih osoba ovaj se period može produžiti i na nekoliko dana (tzv. refraktorni period). Ovo je fiziološka promjena koja dolazi sa starenjem i ne treba zbog nje očajavati, već seksualni život treba njoj prilagoditi, da bi se i dalje moglo uživati u seksualnosti.
Kod žena je glavna promjena menopauza, tj. gubitak estrogena (ženskog spolnog hormona), zbog čega dolazi (tijekom vremena) do smanjenja gustoće stidnih dlačica, rodnica postaje manje elastična i plića, mijenja se sluznica rodnice (što može dovesti do nelagode i boli pri seksualnom odnosu), a zbog gubitka i drugih hormona dolazi do smanjenja seksualne želje.

Po pitanju seksualnog uzbuđenja, promjene kod žena slične su onima kod muškaraca, te kao što je muškarcima potrebno više stimulacije i više vremena da se postigne čvrsta erekcija, tako je ženama potrebno više stimulacije i više vremena da se ovlaže. Zbog toga što je reakcija vlaženja oslabljena i dugotrajnija mogu se javiti nelagoda i bol prilikom seksualnog odnosa, jer rodnica nije pripremljena za penetraciju. Kod većine žena i u mlađoj životnoj dobi ovaj proces vlaženja je sporiji nego postizanje erekcije kod muškaraca, zbog čega je predigra važnija za pripremu žene za penetracijom, nego muškarca. U starijoj dobi predigra postaje sve važnija i za muškarca, ali kod žena je ona još potrebnija zbog ove oslabljene reakcije vlaženja. Kad je vlaženje nedostatno (a što je posljedica postmenopauzalnih promjena i gubitka estrogena) katkad će svaki odnos biti nelagodan i bolan. U tim je slučajevima važno da se ženu podražuje po klitorisu, da joj se pruži seksualni užitak bez penetracije, ili, kad oboje partnera želi penetraciju, preporuča se korištenje ovlaživača rodnice ili estrogenskih preparata (krema) koje mogu poboljšati vlažnost rodnice i olakšati odnos.

I dok kod muškaraca ejakulacija i orgazam također postaju polaganiji i manje intenzivni, orgazam kod žena s godinama nije usporen, niti slabiji, već ostaje jednak kao i u ranijoj životnoj dobi. No, poznato je da zadovoljstvo seksualnim životom više ovisi o orgazmu kod muškaraca, dok ženama orgazam nije toliko bitan da bi one svoj seksualni život opisale zadovoljavajućim.

Promjene na tijelu u cjelini

Ne mijenjaju se u starosti samo spolni organi, već se mijenja i cijelo tijelo. Tako tijelo postaje manje mišićavo, masno tkivo se lakše nakuplja, zbivaju se velike promjene na koži (gubi se elastičnost kože, pojavljuju se različite staračke promjene po koži – pjege, veći broj madeža, diskoloracija i slično). Različiti ljudi ove promjene doživljavaju s različitim emocionalnim reakcijama, neki su očajni zbog toga što im tijelo prati kronološku dob i žele zauvijek imati mlado tijelo, drugi lakše prihvaćaju ove promjene. U svakom slučaju, naša slika o tijelu i način na koji doživljavamo svoje tijelo ima važnu ulogu za naše seksualno zdravlje. Istraživanja su pokazala da je naš doživljaj tijela važniji nego objektivni pokazatelji (npr. tjelesna težina). Također se iz svakodnevnog života, ali i iz znanstvenih istraživanja, zna da je ženama tijelo i njihov doživljaj tijela važniji za njihovo zadovoljstvo općenito, kao i zadovoljstvo seksualnim životom, nego muškarcima. Žene koje imaju pozitivniju sliku o tijelu, premda mogu imati povećanu tjelesnu težinu, seksualno su zadovoljnije od onih niže tjelesne težine, ali nezadovoljne slikom o tijelu.

Osobe koje teško prihvaćaju ove promjene na svom tijelu ne vole dirati, niti gledati svoje tijelo, a sve ovo može imati negativan utjecaj na seksualno funkcioniranje, jer će izbjegavati pokazivati svoje tijelo partneru, mogu se osjećati nelagodno dok ih partner dira ili ih pokušava seksualno uzbuditi.

Upravo je zato važno poraditi na ovom aspektu psihološkog života, a posebice kod žena. Pri tome je, kod savjetovanja ovih žena, važno naglasiti im da ne trebaju procjenjivati svoje tijelo u odnosu na ono kakvo su imale pred 20 godina ili u odnosu na fotošopirane modele iz časopisa ili s TV-a, već da je potrebno usmjeriti se više na svu ugodu koju nam i dalje naše tijelo može dati, bez obzira što smo stariji. I u dubokoj starosti dodir može biti vrlo ugodan, te ne treba odustati od diranja, maženja, ljubljenja, milovanja. Dapače, treba ga pojačati. I dalje će nježan, istraživački dodir moći proizvesti ugodne senzualne i seksualne osjećaje, a zbog iskustva, znat ćemo partnera (ili sebe) uputiti gdje da nas dira.

I nikada ne zaboravite

"Zlatno doba života vrijeme je kada svako treba
uživati u plodovima koje nam je podario život. To je
vrijeme zrele ljubavi, mudrosti, vrijeme prepuno
životnih iskustava… Sjećanja na prošlost lijepa su,
ona nam ponekad pomažu da uljepšamo svakodnevicu.
nemojte žaliti za onim što je prošlo jer se time gubi
ljepota sadašnjeg trenutka. Svako razdoblje života krije
u sebi pregršt lijepih trenutaka, za kojima se u
buducnosti osvrcemo sa cežnjom. Planirajte buducnost, ali
nemojte zaboraviti na sadašnjost! Nemojte cekati da
dođu najbolje godine jer one su vec tu!
Udahnite hrabro život, krenite punim plucima naprijed!”