Poremećaji menstrualnog ciklusa

Pojačano mensturalno krvarenje je krvarenje koje traje duže od 7 dana ili prilikom koga se izgubi više od 80 mililitara krvi smatra se pojačanim. Označava se kao menoragija. Krvarenje koje se javlja između menstruacija zove se metroragija, koja je često kod iste pacijentice udružena sa menoragijom, pa se tada označava kao menometroragija.  Teško je objektivizirati količinu izgubljene krvi, pa se kao orjentaciona metoda može uzeti slijedeće: ukoliko je potrebno mijenjati uložak najmanje svaka tri sata, ili se u krvi nalaze ugrušci veći od 1 cm (krv kod normalne menstruacije se ne zgrušava) može se sa sigurnošću reći da je to krvarenje preobilno.

Obilne i produžene menstruacije vrlo su česte tokom života žene, a uzroci mogu biti različiti:
 • Anovulacija-krvarenje koje nastaje zbog izostanka ovulacije. Ovaj uzrok krvarenja vrlo čest kod djevojčica u pubertetu i žena pred menopauzom.
 • Poremećaji koagulacije (zgrušavanja) krvi
 • Upale materice i vagine
 • Miomi, dobroćudni tumor materice, koji se, prema nekim podacima, mogu naći u 50% ženske populacije tokom života. Iako mogu narasti do velikih razmjera izuzetno rijetko prelaze u zloćudne tumore. Najčešći zdravstveni problem koji mogu izazvati su obilna i produžena menstrualna krvarenja.
 • Polipi materice, dobroćudne izrasline u šupljini materice koje mogu izazvati obilne i produžene menzese ili krvarenja između njih.
 • Uzroci obilnih krvarenja mogu biti i karcinomi materice i grlića materice
Krvarenje koje traje preko 7 dana, bez obzira na njegov intenzitet, može biti uzrok značajnom gubitku željeza iz organizma i nastanku anemije. 

SVAKA POJAVA NENORMALNOG KRVARENJA IZ MATERICE ZAHTIJEVA JAVLJANJE GINEKOLOGU.  Iako su uzroci najčešće dobroćudni, isti se moraju identifikovati i otkloniti (jer su takvi da je to najčešće moguće) kako bi se spriječio dalji gubitak krvi.

Izostanak menstruacije označava se kao amenoreja. Ona ima dva osnovna oblika.
 1. Primarna-nikada nije bilo menstraucija
 2. Sekundarna-menstruacije prestale nakon jednog ili više menstrualnih ciklusa
Oligomenoreja je poremećaj ciklusa kod kojeg menstruacije dolaze na više od 35 dana. Kod djevojčica nije neuobičajeno da menstruacije, zbog nezrelosti hormonske osovine jajnik-hipofiza-hipotalamus budu neredovne u prve 2 godine od menarhe.

KOD ŽENA REPRODUKTIVNE DOBI AMENOREJU SMATRATI TRUDNOĆOM DOK SE ISTA POUZDANIM DIJAGNOSTIČKIM TESTOVIMA NE ISKLJUČI.


PRIMARNA AMENOREJA može značiti jedno od slijedećih:
 1. Menstruacija nije došla do navršene 13.godine, uz izostanak ostalih znakova puberteta
 2. Menstruacija nije došla do navršene 15.godine, uprkos prisustvu drugih znakova puberteta
Hormonski uzroci amenoreje su posljedica anatomskog ili funkcionalnog, urođenog ili stečenog, oštećenja hipotalamusa, hipofize ili jajnika.

SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA (eng. Polycistic ovary syndrome, skr. PCOS) je najčešći uzrok amenoreje/oligomenoreje kod djevojčica i djevojaka. Obično se javlja u pubertetu, a uzrok mu nije poznat.

U osnovi leži poremećen odnos FSH i LH (dva hormona hipofize, odgovorna za normalnu funkciju jajnika) , pojačano lučenje muških polnih hormona u jajniku i rezistencija na inzulin (hormon gušterače, koji reguliše promet šećera u krvi i njegovo iskorištavanje u organizmu).

Tri osnovna nalaza kod PCOS su:
 1. Amenoreja (kao posljedica izostanka ovulacije-anovulacije)
 2. Pojačane dlakavosti muškog tipa po tijelu (hirzutizam) i akni
 3. Ultrazvučne slike policističnih jajnika
Dovoljna su dva od navedenih nalaza za dijagnozu PCOS.
Osim navedenih problema, PCOS čini žene sklonijim drugim hroničnim zdravstvenim poremećajima, kao što su: povišen krvni pritisak, šećerna bolest (diabetes mellitus), gojaznost i dr, a takođe, zbog izostanka ovulacije, otežava zatrudnjivanje kod mnogih pacijentica.

Postoji više metoda liječenja (od kojih nijedna ne daje u potpunosti zadovoljavajuće rezultate), kao što su: primjena kombinovanih oralnih kontraceptiva, lijekova koji neutrališu muške polne hormone i lijekova koji smanjuju rezistenciju na inzulin (postiže se redovnost menstruacija i smanjenje hirzutizma), a u cilju liječenja neplodnosti može se vršiti laparoskopsko bušenje jajnika (drilling), kako bi se smanjio broj sitnih cisti koje luče muške polne hormone i podstakle ovulacije.

Ostali hormonski uzroci amenoreje: Urođena ili stečena oštećenja hipotalamusa i hipofize (infekcijama, tumorima), tumori jajnika, njihovo oštećenje zračenjem, operacijom i nekim lijekovima (citostaticima), poremećaji šitne i nadbubrežne žlijezde itd.

Anatomski poremećaji kao uzrok amenoreje
Turnerov sindrom je urođena anomalija kod djevojčica, kod kojih fali jedan polni hromosom (hromosomi su dijelovi jezgra svake ćelije na kojima se nalaze geni, na kojima su „upisane" informacije za tjelesni razvoj i izgled, funkcije organa itd).

Djevojčice sa ovim sindromom imaju potpuno nerazvijene jajnike, tako da najčešće nikada ne dobiju menstruaciju, a zbog nedostatka hormona jajnika ne razviju se ni ostale polne karakteristike žene. Ove osobe imaju mali rast, širok, bačvast, grudni koš, spuštene očne kapke, nabore sa strana na vratu, srčane mane itd.

Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-ov sindrom je urođeni nedostatak materice i većeg dijela vagine. Jajnici su normalni, pa su i ženske polne karakteristike normalne.

Liječenje: operativno produbljenje vagine radi omogućavanja normalnih seksualnih odnosa.
Anatomski poremećaji koji sprječavaju oticanje menstrualne krvi: kod njih postoji primarna amenoreja uz normalan razvoj drugih pubertetskih promjena. Zbog urođene prepreke na nivou vagine ili vaginalnih usana, menstrualna krv ne može oticati napolje, pa se ona nakuplja u vagini, koju jako proširuje. Zbog toga nema vidljivog menstrualnog krvarenja, ali se u vrijeme menstruacije javljaju bolovi ispod trbuha zbog širenja vagine nakupljenom krvlju.

Najčešći uzrok je neprobušen himen (na kojem normalno postoji jedan ili više otvora), zatim pregrade vagine, sljepljivanje vaginalnih usana itd.

Postoje i urođene anomalije materice koje ne remete menstruacije, ali mogu uticati na plodnost i mogućnost održavanja trudnoće, kao što su pregrada materice, dvoroga ili jednoroga materica, dupla materica itd.