MAJKA NAKON POROĐAJA

Rođenje djeteta je raskrsnica u životu muškarca i žene I polazište mnogih značajnih promjena i novih navika, zašto je potrebno strpljenje, dobro raspoloženje i pravi plan. Tokom devetomjesečnog perioda trudnoće, kao i razdoblja koje po rođenju slijedi, majka je psihički opterećena uglavnom zbog hormonskih promjena. Materinstvo kao i očinstvo nisu profesije koje se mogu ocijeniti boljim ili lošijim uspjehom. To je uloga koja se uči u praksi. Nemojte tražiti pravila i čarobne recepte. Opustite se I predajte se vašem instinktu. Uživajte u tome!

Prvi zajednički trenuci
Odnos majke i novorođene bebe ne počinje tada kada ona dolazi na svijet. Temelji tog odnosa, kao i temelji tjelesnog i psihičkog zdravlja bebe, postavljeni su tokom trudnoće. Idealan nastavak ovog odnosa je tjelesni i sentimentalni kontakt majke sa bebom odmah po rođenju. U malobrojnim slučajevima kada majka nije u stanju da pruži bebi prvi zagrljaj, otac je taj koji može da poželi bebi dobrodošlicu na ovaj svet, gradeći od samog početkasentimentalnu vezu koja je potrebna oboma za  jaku životnu vezu. Najveći broj novih roditelja nisu sigurni da li će adekvatno odgovoriti na zahtjeve nove uloge. Izvor sigurnosti jeste sposobnost da prepoznaju i tumače poruke koje upućuje beba. To se postiže bliskim kontaktom, od prvih trenutaka njenog života. Dakle, u tom posebnom trenutku, dodirnite, pomazite, osjetite u vašem zagrljaju to nježno stvorenje. Pogledajte je direktno u oči i pričajte joj, da bi prepoznala umirujući ton vašeg glasa i prvu optimističku poruku o životu: nakon teškoća dolazi mir, nakon bure tišina.

Apgar test
To je prvi pregled bebe, koji se obavlja u porodiljskoj sali, odmah nakon porođaja, u 1 i 5 minutu nakon  rođenja. Ovo ocjenjivanje je izumila doktorica Virginia Apgar. Dozvoljava ljekaru da procijeni opće stanje bebe od trenutka rođenja. Pregledom se mjeri ritam srčanih otkucaja, disanje, mišićni tonus, refleksi i boja (kože) bebe. Kod većine djece ocjena je u rasponu između 8 i 10. Kada je ocjena ispod 8, u porodiljskoj sali se ulažu napori (da se ocjena poboljša na 8 u petoj minuti nakon poroda). Ako je ocjena bodovanja manja od 5, beba se premiješta u sobu za intenzivnu njegu i posmatranje.

Majka i beba u istoj sobi u porodilištu
Majke se brinu o njezi bebe od prvog dana želeći da su istoj sobi sa bebom tokom njihovog boravka u porodilištu. Majčina njega je najbolja za novorođenu bebu i samo u slučaju zdravstvenog problema primjenjuje se druga vrsta njege. Prema istraživanjima, boravak bebe kraj majke ima velike prednosti za oboje, jer unaprijeđuje harmoniju njihovog odnosa, komunikaciju i vezu između majke i djeteta. Kada je beba pored majke, više je zadovoljna, jer bolje se hrani i opušta se slušajući poznati zvuk maminog srca. Njen plač odmah nailazi na razumijevanje i postiže svoj cilj, odnosno privlači maminu pažnju. Dakle, budite pored bebe što je duže moguće. Osjetite njene želje, ponudite joj toplinu vašeg zagrljaja, posmatrajte njeno zadovoljstvo kada je mazite i pričate s njom. Ne brinite. Vaša nježnost ne stvara loše navike kod bebe. Nasuprot, fizički i psihički kontakt sa bebom jeste pravi temelj za izgradnju vašeg odnosa. Za ostalo je brinula priroda.

Nakon prvog entuzijazma
Najčešća emocionalna faza kroz koju majka prolazi nakon radosti i entuzijazma po rođenju, jeste  zabrinutost i psihološka nestabilnost. Faktori koji utiču na intenzitet emocija, koji su poznati kao depresija postnatalnog perioda (puerperijum), jesu sama ličnost majke, izrazite hormonske promjene, nedovoljan san, pretjerani zamor i nedostatak pomoći i podrške od sredine u kojoj živi. Najveći dio majki prolazi ovu fazu sa blagim razočarenjem i depresijom. Depresija tokom postnatalnog perioda susreće se kod veoma velikog procenta žena I traje oko mjesec dana. Ispoljava se u vidu umora, nesanice, iznenadnog i neizazvanog plača, nervoze, anoreksije, straha i nedostatka samopouzdanja, stresa i sumnje može li biti dobra majka, zabrinutost da više nije privlačna, što se doživljava kao lični neuspjeh. Majka u depresiji suviše obraća pažnju na sve što se dešava, osjeća se nesposobnom da vodi računa o sebi, ima grižu savjesti, osjeća da je u bezizlaznoj situaciji i iskazuje negativan stav uopće,  što se vjerovatno manifestuje i prema samoj bebi.

Dosta žena, a prije svega one koje se značajno posvećuju karijeri, u periodu nakon porođaja može doživjeti krizu identiteta i samovrjednovanja. Normalno je da se osjećate umornom i skeptičnom, ako je stres izrazit i presija velika, obratite se ljekaru i potražite prirodne puteve i sredstva prevazilaženja nesanice ili drugih problema. Postoje recepti na osnovu prirodnih supstanci, kao što su trave, koji opuštaju i pomažu da vratimo snagu.


PRAVI DORUČAK


Pravi doručak direktno utiče na zdravlje i dozvoljava nam da smo efikasniji na poslu, a istovremeno poboljšava naše mogućnosti i u drugim oblastima. Ako želimo da mi i naša djeca počinjemo dan na najbolji način, onda treba krenuti sa pravim i dobrim doručkom.

Da vidimo kako doručak utiče na ljudski organizam: kada spavamo noću našem tijelu je potrebna energija iako se nalazimo u stanju sna. Posebno mozgu potrebna je glukoza koja je jedna vrsta ugljenog hidrata. Našem organizmu su potrebni ugljeni hidrati kojih ima u obrocima i užinama koje konzumiramo svakodnevno i koji se ugrađuju u obliku glukogena u mišiće i u jetru. Tokom noći organizam pretvara glukozu u glukogen koji koristi kao izvor energije, odnosno drugim riječima kao gorivo za svoje potrebe. Zbog toga nam je potreban doručak da bi nadoknadili zalihe glukogena, koje su neophodne za naše jutarnje aktivnosti. Doručak dozvoljava metabolizmu da doživi brze promjene koje su neophodne za jutarnje aktivnosti, jer, kada spavamo, metabolizam se usporava. Kada doručkujemo, metabolizam lakše počinje da se ubrzava i dozvoljava nam da se aktiviramo brže i efikasnije. Doručak ima mnoge hranjive materije koje su potrebne tokom dana, a istovremeno nudi ravnomjerniju ishranu bogatu ugljenim hidratima i bjelančevinama. Ishrana koje je bogata fitatima produžava životni vijek. Osobe koje imaju običaj da doručkuju žitarice žive duže i imaju manji rizik da obole od bolesti srca i krvnih žila. Kada se žitarice svakodnevno upotrjebljavaju, pomažu rad crijeva i štite od opstipacije. Neobrađene žitarice sadrže fitate. Istovremeno, kada neko za doručak jede žitarice koje su bogate ugljenim hidratima, stvara se osjećanje zasićenosti i do sljedećeg obroka nema potrebe da se gricka nešto drugo, što je obično puno masnoća i suvišnih kalorija.

Mlijeko
Doručak je najbolji i najlakši način za snabdijevanje našeg organizma kalcijumom. Pijući mlijeko, sipajući mlijeko na žitarice i jedući kiselo mlijeko, možemo da unesemo više od pola količine kalcijuma koja je dnevno potrebna našem organizmu. Mlijeko je bogato proteinima, vitaminama B, kao što je riboflavin i vitamin B12. Također, sadrži neke anorganske sastojke koji su potrebni organizmu, kao što je magnezijum, živa i kalcijum, koji je neophodan za zdrave kosti i zube, ali štiti i od osteoporoze. Supstance mlijeka, ali i ishrane uopće utiču na kosti i posebno na gustinu kostiju. Kosti su komplikovani živi organ koji se stalno mijenja. Osobe čija je ishrana bogata žitaricama, voćem, povrćem i mlijekom, imaju jače kosti u odnosu na osobe istog uzrasta čija se ishrana sastoji od kolača i hrane životinjskog porijekla kao što je meso. Istraživači su zaključili da ishrana može da bude bitan i sprječavajući faktor nastanka osteoporoze i ukupnog slabljenja kostiju koje dovodi do veće osjetljivosti kostiju I povećanja rizika od lomova.

Ponovo u formi- ishrana
Ishrana majke ne samo prije već i poslije porođaja, zahtjeva veliku pažnju, jer često majka može da pretjera u ishrani koristeći kao opravdanje da jede za dvoje. Treba znati da ishrana majke utiče ne samo na povećanje ili smanjenje njene tjelesne težine, već I na buduće zdravlje bebe. Da bi majka ponovo bila u formi nakon porođaja, a da ne poremeti svoje zdravlje, potrebno je da ima uravnoteženu ishranu, bogatu vitaminima i mineralima. Konkretnije rečeno, prava ishrana će vam pomoći da dobijate potrebne elemente u tom periodu, a zasniva se na kalcijumu, magnezijumu, proteinima, bjelančevinama, gvožđu i ugljenim hidratima. Bitan je kvalitet ishrane, dok količina ne treba da bude pretjerana. Ne zaboravimo da je za dobro zdravlje majke neophodna voda. Majka dnevno treba da pije bar 8 čaša vode, jer to pomaže otklanjanju toksina. Tako će očuvati liniju i uvijek biti u formi. Ono što je potrebno znati jeste ne samo da treba da izgubite suvišnu težinu, već I dugotrajno da sačuvate adekvatnu težinu u odnosu na vašu visinu. Zaista, razočarenje je veliko kada se poslije napora, vratite tamo odakle ste krenuli, jer niste uspjeli da sačuvate poželjnu tjelesnu težinu. Dobro bi bilo da, prije nego što počnete sa procesom mršavljenja, obavite neku vrstu pripreme. Ta priprema će vam pomoći da shvatite bolje neke osnovne stvari i pomoći će vam da na zdravu osnovu postavite novi način života koji ćete voditi. Istovremeno će vas odbraniti od budućih neuspjeha i razočarenja.

Prije svega, potrebno je znati da svaki napor za smanjenje težine počinje od mozga. Gubitak suvišnih kilograma je zaista lijep osjećaj, a, osim što lijepo izgledate, povećava vam samopouzdanje. Jaki unutrašnji faktori koji će vam pomoći u nastojanju da izgubite suvišne kilograme su nošenje odjeće koju želite, a pri tom da tjelesna težina ne predstavlja problem, penjanje uz stepenice bez umora, obavljanje posla ili sporta bez poteškoća, ili ljepša linija koju će te postići!

Tjelovježba
Pravu ishranu treba kombinovati i sa svakodnevnom gimnastikom koja pozitivno utiče na psihičko i tjelesno zdravlje, na poboljšanje cirkulacije krvi, doprinosi postizanju poželjne težine, suzbijanju celulita i pomaže opuštanju. Pravo vrijeme kada majka treba da počne da se bavi gimnastikom zavisi od spremnosti njenog organizma, koju će procijeniti ljekar. Na početku vježbe treba da budu lagane, jer su mišići i tetive labavi. Vremenom se povećava intenzitet i broj vježbi. U program su uključene vježbe za trbušne mišiće, lagani sklekovi, vježbe za mišiće u predjelu karlice i nogu, koji su nosili teret duže vremena. Za majku koja doji, dojke treba vježbati nakon perioda dojenja. Intenzivno hodanje, plivanje, bicikl, neki sport koji volite, pomažu majci da se vrati u prethodno fizičko stanje. Ne zapuštajte sebe, ali nemojte biti ni pretjerano opterećeni vašom linijom i ljepotom. Obično onoliko vremena koliko vam je potrebno da dovedete na svijet vašu bebu, sa svim psihičkim i tjelesnim promjenama, vam je potrebno i da se vratite na početno stanje. Bolje ćete rezultate postići ako budete strpljivi i mirni.

Normalan razvoj zdravlja
Nova majka može da se savjetuje sa ljekarom o bilo kom pitanju, bilo da se radi o bolu ili o zabrinutosti. Ljekar pregleda matericu, konce, ako ima, i daje uputstva po pitanju kontracepcije i porodičnog planiranja. Obično 6 mjeseci nakon porođaja majka ide na sistematski pregled, odnosno analizu krvi i mokraće, kontrolu pritiska. Provjerava se da li se uterus vratio na svoje mjesto i da li je menstrualni ciklus redovan. Prva menstruacija, obično 6 nedjelja nakon porođaja, je izrazitija i traje duže od redovne. Kod majki koje doje moguće je da se pojavi čak i sa prestajanjem dojenja. U slučaju epizijotomije, prvi dani su bolni. Obično u roku od nedjelju dana se raspadaju i nestanu. Potrebno je čistiti mlakom vodom kako bi se izbjegle infekcije. Ako vas konci jako pritiskaju i stežu, potrebno je ležati. Mjesec dana po porođaju se konstatuje malo krvarenje, koje se postepeno smanjuje i pretvara se u providnu tečnost. Preporučuje se korišćenje uložaka, a ne tampona, jer je moguće da tamponi izazovu unutrašnje infekcije. Krvarenje brže prestaje kada majka doji. Simptom koji je prisutan nakon porođaja je bol u stomaku, naročito u vrijeme dojenja. Bol izaziva grčenje materice koja pokušava da se vrati na normalno stanje. Strije se javljaju obično za vrijeme trudnoće. Javljaju se uslijed zatezanja kože zbog naglog povećanja tjelesne težine. Pojavljuju se pretežno u predjelu stomaka, na butinama i grudima. U malom broju slučajeva nestaju potpuno nakon porođaja. Mazanje raznim kremama pomaže da problem ne bude toliko vidljiv.

Najslađi prvi mjesec sa bebom
Beba je nešto potpuno novo u vašem životu, i, kako mnogi roditelji kažu u šali, dolazi „bez uputstva za upotrebu". Ma koliko da znate o bebama, o vašoj bebi i njenim navikama još ne znate ništa. Treba da se brinete o njoj i tako u prvo vrijeme stalno pokušavate da shvatite kako se osjeća i šta joj je potrebno. Imajući kao uputstvo njene reakcije, prilagođavajte njegu njenim potrebama. Tokom prvih nedjelja, upoznaćete bolje bebu, a ona novi život van materice. Tako ćete za kratko vrijeme oboje biti mirniji i opušteniji i bolje ćete znati šta treba da očekujete jedno od drugog. Ljubav traži svoje vrijeme. Veza majke, kao i oca, sa bebom sve više se produbljuje svakim danom. Od prvog momenta ćete je zavoljeti jer je to vaša beba koju ste sanjali i poželjeli da uzmete u ruke. Potpuno je normalno imati na samom početku mješovita osjećanja prema bebi. Ni u kom slučaju to ne može biti razlog da niste dobra majka ili da ne funkcioniše vaš materinski instinkt ili da je to razlog da se kasnije suočite sa problemima u vašem odnosu sa djetetom. Nježnost i ponos koji vas potpuno okupiraju u datom trenutku pretvaraju se u napetost, zbog toga što se pitate da li ćete se snaći u novoj ulozi. Ne zaboravite da se ubrzo ova osjećanja kristalizuju. Veza koja vas spaja jeste najjača od svih veza koje mogu ljudi uspostaviti. Vaša beba će vam pružiti neizmjernu i nesebičnu ljubav.


Novi početak i na ljubavnom planu
Na početku beba zauzima najveći dio vremena i energije majke, koja treba da se odazove psihički i tjelesno na najbolji mogući način. Slično nastojanje očekuje i njen partner. Ponekad čak i nesvjesno neposvećivanje ljubavi i topline partneru, ima kao rezultat nastajanje nesporazuma i zahlađenje u odnosima među partnerima. Eventualna „nemarnost" (ako možemo tako reći) jeste potpuno normalna i ima logično objašnjenje. Jednostavnim riječima, prije porođaja u ženinom organizmu postoje dvije grupe hormona, hormoni materinstva i seksualni hormoni. Tokom trudnoće seksualni hormoni nadmašuju materinske hormone. Suprotno se dešava nakon porođaja, kada su materinski hormoni na višem nivou i želja majke za seksualnim odnosom popusti. Ovakvo stanje hormona je privremeno i vraća se u normalni nivo u kratkom periodu. Obično 6 nedjelja nakon porođaja par ponovo počinje da biva seksualno aktivan. Često je vagina suhlja u odnosu na ranije, što se može riješiti korišćenjem masne kreme. Psihološko stanje i stanje vašeg organizma određuju kada ćete početi vaš seksualni život nakon porođaja. Razgovarajte sa vašim partnerom, recite mu kako se osjećate i tražite njegovo razumijevanje i pomoć. Vaša beba nije niti treba da bude razlog ili povod za nesporazume i nezadovoljstva. Ni jedan brak niti veza ne prestaju da postoje rođenjem djeteta.

Majka je sama
Majka koja je odlučila da se sama brine o djetetu ili su je okolnosti dovele do toga, ima povećanu odgovornost i prema sebi i prema bebi. Ne očekuje se da igra ulogu majke I oca, jer to je neostvarivo. Glavna njena briga jeste da zadovolji potrebe njenog djeteta I kasnije, kada dijete poraste, da se suoči sa pitanjem nedostatka očeve figure. Ekonomske poteškoće u dosta slučajeva dodaju još više obaveza, što zahtijeva dobar plan, počevši od momenta same odluke da postane majka. Učešće u grupama za podršku roditelja koji sami odgajaju svoju djecu, razgovor kao I razmjena iskustava mogu da pomognu novoj majci. Osobe koje kritikuju njene odluke i negativno utiču na nju nisu adekvatno društvo u periodu kada joj je potrebna podrška i vjera u sebe. Posebno je važan posao koji može da joj pruži mogućnost za unaprjeđenje u nešto što je čini zadovoljnom. Posao može biti izvor pozitivne energije i može da podstakne njeno samopouzdanje.

Moj posao i moja beba
Stalno je u porastu broj zaposlenih žena koje su i majke. Uloga majke ne negira ulogu zaposlene žene i njenu želju za nezavisnost, stvaralaštvo i priznavanje u društvenoj sferi. Zakonodavstvo mnogih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, predviđa pomoć zaposlenim majkama, sa ciljem da se integrira materinstvo i da se podrži zaposlena majka. Fleksibilno radno vrijeme, institucija polovičnog radnog vremena, mogućnost rada kod kuće pomažu majci pri svojim obavezama prema bebi. Od tih rješenja korist ima I poslodavac, jer je konstatovano da pružanje olakšice majci za odgajanje svog djeteta povećava njenu produktivnost pri radu. Povratak majke na posao stvara napetost i postavlja mnoga pitanja. Prava organizacija i plan smanjuju grižu savjesti i sumnju majke, jačaju njen odnos sa bebom i ona osjeća da pruža bebi najbolje.

S kim će beba ostati
Kad istekne porodiljski odmor, njegu djeteta obično preuzima baka, nana ili bejbi siterka. Postoje, naravno, i jaslice kao rješenje. Izbor osobe koja će se brinuti o djetetu jeste ozbiljna odluka, za koju je potrebno dobro razmisliti i obratiti pažnju na odgovornost I dosljednost. Učešće u odluci treba da ima i otac, kako bi oba roditelja bila sigurna u adekvatnost rješenja koje su donijeli. Dobra taktika je probni period od nedjelju dana. Prednost jaslica je u tome što je takvo rješenje stalno i što je osoblje jaslica iskusno. Opasnost je u tome da dijete često obolijeva u jaslicama. Potrebno je da ispunjava mjere bezbjednosti i higijene i da slijedi uputstva majke o njezi njene bebe. Posao i materinstvo nisu pojmovi koji se ne mogu međusobno uskladiti. Ne zaboravite da su na vašem mjestu milioni majki koje su odgajale i odgajaju potpuno zdravo I uravnoteženo svoju djecu. Dobra majka nije ona koja posvećuje svo njeno vrijeme njezi djeteta, potiskivajući njenu potrebu da obogati svoj život i da se aktivira van kuće, a ni ona majka koja ne nudi svom djetetu nježnost i toplinu koja mu je potrebna.