Kako razgovarati sa djecom o kontracepciji?

Nalazi istraživanja govore da polovina roditelja ne razgovara sa svojom djecom iako su upoznati sa činjenicom da su oni seksualno aktivni, četvrtina uopšte ne zna da im je dIjete seksualno aktivno, a samo četvrtina aktivno učestvuje u razvoju seksualnosti svog djeteta. Starosna granica stupanja u spolne odnose danas se sve više pomiče unaprijed, a radi nedovoljnog znanja o odgovornom seksualnom ponašanju, posljedice često znaju biti neželjene tinejdžerske trudnoće i spolno prenosive bolesti.

Neplanirana trudnoća se dešava i često i rano, odnosno polovina svih predbračnih trudnoća nastane u prvih šest mjeseci seksualne aktivnosti.

Da bi mladima pomogli da vole i ostanu zdravi, važno je da im se pomogne da steknu znanja i veštine za bezbedno seksualno ponašanje i očuvanje zdravlja i plodnosti.

Jedna od najbitnijih komponenti za pravilan seksualni razvoj mlade osobe jeste jačanje uloge roditelja i njihovo aktiviranje kao primarnih edukatora svoje dece.

Najvažnija uloga roditelja je da razvijaju samopoštovanje kod svoje djece. Mladi, a posebno djevojke, vrlo često kao glavni razlog stupanja u seksualne odnose navode socijalni pritisak vršnjaka. Mladi žele biti prihvaćeni u društvu svojih vršnjaka, koji su im u doba adolescencije osnovni kriterij po kojem oblikuju svoje stavove, vrijednosti, ciljeve, ponašanje. Što je mlada osoba samopouzdanija i svjesnija svoje vrijednosti bez obzira na druge, manje će biti podložna tom socijalnom pritisku i pritisku vršnjaka. Slika o sebi i samopoštovanje grade se od prvih godina života, a vrlo važnu ulogu u tome imaju roditelji.

Drugi važan razlog stupanja u seksualne odnose je radoznalost. Međutim, ako seks nije tabu-tema, tj. ako to baš i nije toliko zabranjeno voće - bit će i manje zanimljivo. Otvoreno, jasno i dovoljno rano razgovarajte sa svojom djecom o seksu, pokazujući mu da ste uvijek uz njega. Razgovarajući s njim i dajući mu potrebne informacije, borite se i protiv drugog problema - neodgovornog seksa. Pogrešno je razmišljanje da će razgovor o seksu i kontracepciji mlade potaknuti na seksualnu aktivnost. S djecom treba razgovarati o tome, i to na vrijeme, tj. prije njihovog prvog spolnog odnosa. Jedan od razlog zašto adolescenti rijetko koriste kontracepciju jeste to što nisu dovoljno svjesni posljedica, npr. neželjene trudnoće. Treba im ukazati na to kako bi im se život promijenio u tom slučaju, na koje bi velike poteškoće naišli, što bi sve propustili. Treba ih navesti da razmisle o svemu i sami zaključe isplati li se rizikovati.