KAKO RAZGOVARATI SA ADOLESCENTOM O SEKSU

Adolescenti su ubjeđeni da znaju sve o seksu i o tome ne žele da pričaju sa roditeljima. Ipak, ne dozvolite da o ljubavnim odnosima uče od vršnjaka. Razgovor sa adolescentom o seksu nikada nije bio i vjerojatno nikada neće biti lak i jednostavan. Činjenica je da su se vremena promijenila i da teme koje su prije bile tabu u porodici, sada se o njima otvoreno čita i raspravlja.

Takođe, činjenica je da su djeci preko različitih medija dostupne, sve informacije koje se tiču polnog života. No, niste vi uzalud roditelj i vaša je zadaća da razgovarate o bitnim životnim stvarima, koja definitivno uključuju seks i sve što može proizaći iz njega.

Dakle, najvažnije je da djetetu date do znanja da ste vi prva osoba kojoj se može i treba obratiti ukoliko ima pitanja ili neki problem koji se odnosi na seks.

Budite iskreni

Ima dece koja bez ustručavanja pričaju o seksu, ali i one kojima to ide mnogo teže. Zato je važno da dobro procijenite trenutak kada ćete s vašim adolescentom započeti razgovor na tu škakljivu temu.
To što vam je neprijatno da razgovarate s djecom o seksu ne smije da vam bude izgovor za izbjegavanje ove teme. Podijelite nelagodnost sa svojim djetetom i slobodno mu recite da vam je neprijatno da pričate o seksu, jer vaši roditelji to nisu radili. 
Osluškujte potrebe svog adolescenta, budite strpljivi i pomozite mu da zakorači u svijet odraslih. Sasvim je normalno da vaše dijete burno odreaguje na pomen ove teme, jer agresivnošću želi da prikrije stid i neprijatnost koju osjeća. Objasnite mu da nećete zalaziti u detalje i da samo želite da znate šta mu se dešava u životu. Napomenite mu da, ukoliko nije spremno da otvoreno priča o seksu, onda nije spremno ni da se upušta u takve odnose.
Vaš adolescent će raspolagati mnoštvom informacija o seksu mnogo prije nego što o tome porazgovara s vama, ali neke stvari mora da čuje baš od vas. Između ostalog, morate da mu objasnite da seks nije dokaz zrelosti i da njime ne može da se popravi loša veza.


Pričajte o bliskosti
Kada se pomene seks, roditelji tinejdžerima najčešće govore „nemoj da dobiješ neku bolest" ili „pazi da ne zatrudniš". To je u redu, ali dijete treba da nauči još mnogo toga o vođenju ljubavi.
Objasnite mu da se stvarni život razlikuje od filmova gdje parovi završavaju u krevetu odmah nakon upoznavanja i da zadovoljenju fizičkih nagona treba da prethodi period upoznavanja, držanja za ruke, šetnji, druženja, nježnih razgovora… Zato je važno da vašem tinejdžeru pričate o osjećanjima koja će doživjeti dok bude vodio ljubav s osobom koju voli. Pričajte mu o romantici, dodirima, bliskosti…

Dobro je reći „ne"

Radoznalost je osobina koja prati sve adolescente. To je sasvim normalno, naročito kada počnu da se dešavaju velike promjene na tijelu.
Seksualno uzbuđenje je sastavni deo odrastanja. Možda će vašem sinu biti neprijatno zbog erekcije ili će vašu ćerku biti sramota misli koje joj se motaju po glavi, ali na vama je da im objasnite da je to potpuno normalno.
Veoma je važno da im ispričate, da to što se neki njihovi prijatelji hvale kako su „to" učinili, ne znači da je to istina, niti da oni moraju da krenu njihovim stopama. Naučite ih da je u redu da kažu „ne".
Osim toga, od samog početka istaknite važnost kontracepcije. Objasnite im sve o seksualno prenosivim bolestima, njihovim posljedicama i kako da se zaštititi od njih.

Prije nego što odradite ovaj nimalo jednostavan zadatak i sami se trebate pripremiti za moguća pitanja, jer odgovori moraju biti iskreni i jasni.

Nemojte razgovor obavljati na brzinu, obezbijedite vrijeme upravo za to i pobrinite se da i dijete ima vremena. Ukoliko ne znate koliko dijete zna o polnom odnosu, pitajte ga i neka ispriča što zna. Pokušajte stvoriti atmosferu da razgovor bude što ugodniji. Moguće je da ćete se iznenaditi koliko vaš adolescent zna o svemu i koliko zrelo razmišlja ili možda obrnuto. Naime, i nekim starijim adolescentima možda neke važnije stvari u vezi polnih odnosa nisu jasne, nemaju potpune ili čak uopšte nikakve informacije.

Kada pričate o polnim organima, koristite tačne nazive, kako vas ne bi pogrešno razumjeli. Osim fizičkih aspekata seksa, možda je važniji i emocionalni aspekt. Napomenite da je seks užitak i da uvijek treba biti, no da su za to vrlo važne emocije i emocionalna zrelost, te da ukoliko toga nema, polni odnos može biti manje lijepo, pa čak i traumatično iskustvo.

Djetetu ne možete zabraniti, niti odrediti kada će stupiti u polne odnose, no recite mu da imate povjerenja u njega i da vjerujete da će donijeti pravu i zrelu odluku. Napomenite da je zbog fizičke i emocionalne zrelosti najbolje pričekati punoljetnost i da ukoliko stvarno odluči da neće prije određenih godina stupiti u polne odnose neka se toga drži, bez obzira na pritiske iz okoline.
Objasnite adolescentu da ni on ne smije nikog prisiljavati na polne odnose i da za to vrijedi i možda malo duže pričekati, pa da bude lijepo iskustvo, bez pritisaka i žaljenja.

Nikako nemojte zaobići teme kao što su trudnoća i polne bolesti. Naime, tinejdžeri najčešće ne razmišljaju o budućnosti, barem ne onoj daljnjoj. Objasnite djetetu što bi značilo postati otac ili majka u vrlo ranoj dobi, koliko bi to značilo odricanja, odgovornosti i promjena planova u vezi posla, školovanja, pa i zabave, druženja s prijateljima...
Objasnite djetetu da obavezno koristi kontracepciju, na koji način ona funkcioniše, ali isto tako da nije 100% sigurna.
Tu je i tema polno prenosivih bolesti, koje se mogu izbjeći ukoliko dovoljno poznaje partnera i njegove navike, te naravno korištenjem kondoma. Istaknite kakve posljedice mogu nositi polne bolesti.

Podstaknite dijete neka vam postavlja pitanja i traži pojašnjenja, ne samo za vrijeme razgovora, nego i ubuduće. Recite mu da ga nećete osuđivati zbog početka polnih odnosa, no da želite da se ponaša odgovorno, jer polni odnosi i znače odgovornost. Podstaknite ga neka vam se obrati u vezi kontracepcije, što posebno vrijedi za djevojke i njihov odlazak na prvi ginekološki pregled. Ukoliko nemate odgovor na svako pitanje, nemojte se izvlačiti i izmišljati, recite mu da niste sigurni i da ćete se potruditi saznati.

Važno je da cijeli razgovor ne ispadne kao vaše predavanje, jer će se dijete automatski "isključiti" iz razgovora. Pokušajte se ponašati kao prijatelj ili prijateljica. Što god vam vaše dijete povjeri u tim trenucima, nemojte se uzrujavati, nego pokušajte o svemu mirno porazgovarati.

Najvažnije je da djetetu date do znanja da ste vi prva osoba kojoj se može i treba obratiti ukoliko ima pitanja koja se tiču seksa.