Brak i bračni seksualni život u starijoj dobi

Naše starije godine, koje najčešće počnu s penzionisanjem, nose puno najrazličitijih promjena. Nekima se radujemo, na primjer povećanju vremena za obitelj i hobije. Neke su nam teške, kada su povezane s manjim financijskim mogućnostima, lošijim zdravljem, slabim socijalnim kontaktima.

Stoga je opravdano pitati se kako da te „zlatne godine" svojim neminovnim promjenama budu vrijedne tog imena, da u što većem broju situacija zasluže takav naziv. Šta donosi zlatnu boju?

Donosi je (i) kvalitetan brak. Bračna zajednica u starijoj dobi zauzima centralno mjesto u svakodnevnici osobe, najvažniji je kontekst življenja i starenja. Kada je bračni odnos kvalitetan, on daje snažan pozitivan doprinos psihičkom i fizičkom zdravlju osobe, kao i njenom općem životnom zadovoljstvu. Bračni problemi naprotiv dovode do stanja tjeskobe i depresivnosti u starijoj dobi. Stoga je razumljivo da će društvo koje misli o svojoj „zlatnoj" populaciji, povećati mogućnosti jačanja i izražavanja zajedništva i sloge bračnih parova. Od organizacije plesova do savjetovanja o bračnoj komunikaciji.

Kad se govori o braku, može se razumjeti da se tom rječju označava svaki trajan, posvećen i intiman partnerski odnos. U takvom odnosu osoba zadovoljava svoju potrebu za fizičkom bliskošću i prisnošću s „važnim drugim". Od zagrljalja i poljupca do seksualnog odnosa. Mogućnost i spremnost osobe i para za senzualne, erotske i seksualne aktivnosti snažno čuva zlatnu boju naših starih godina.  Postoji mit koji kaže da je seksualnost na vrhu popisa osobina koje nestaju sa starenjem. Istina je da do smrti imamo sačuvan potencijal, a kod mnogih i aktivnu želju za erotskim zadovoljstvom.

Kada otvoreno govorimo o seksualnosti starije dobi, nećemo negirati da dolazi do značajnih promjena u funkcioniranju i muškaraca i žena. Muškarcima se mijenja erektilna funkcija na više načina. Primjećuju je u doživljaju, dodiru, „na pogled". Anatomske i fiziološke promjene kod žena dovode do smanjena seksualne želje, samodoživljaja fizičke neprivlačnosti, bolova tokom snošaja. Takve promjene mogu lažno alarmirati osobu i dovesti je do pogrešnog zaključka i odluke da je sa seksom gotovo. S takvim zaključkom ne treba žuriti i „liječničko – psihološka" preporuka je težiti izboru (jer se u ovim godinama često radi o izboru, a manje spontanoj težnji) što duže aktivnog seksualnog života. Ovaj dragocjeni izvor vitalnosti čuvamo odbacivanjem mitova i predrasuda koji seksualnost vezuju za mladost, brigom za zadovoljavajući partnerski odnos, otvorenim dijalogom o mojoj, tvojoj i našoj seksualnosti. U tom dijalogu se nalaze putevi i načini prilagođavanja i realističnih očekivanja od seksa zlatnih godina. Prilagođavanje ovdje ne znači manje uživanja i zadovoljstva, već načina na koje do njih dolazimo.

Na koncu, seksualno aktivni ljudi općenito imaju bolji kvalitet života, dijelom zbog fizičkih benefita, a dijelom zbog bolje komunikacije i povezanosti s partnerom ili partnericom. Važno je pokušati eliminisati sve negativne vanjske utjecaje, opustiti se, razgovarati s partnerom, voljeti i slušati svoje tijelo te, naposljetku, uživati u životu.