ADOLESCENCIJA I SEKSUALNA ORIJENTACIJA

Adolescencija je vrijeme kad mladi istražuju odnose sa svojim vršnjacima, bilo kao prijateljima, bilo kao potencijalnim romantičnim i seksualnim partnerima. Uprkos uzbuđenju koje to sa sobom nosi, za neke mlade ljude, ovaj proces može biti i uzrokom značajnog stresa, posebno ako je privlačnost koju osjećaju usmjerena ka pripadnicima istog spola.

Seksualna orijentacija se u najširem, definira kao usmjerenost emocionalne, fizičke i seksualne privlačnosti ka suprotnom ili istom spolu (može uključivati i oba spola) i nešto je što se tokom adolescencije utvrđuje i/ili mijenja. Adolescencija često uključuje isprobavanje različitih identiteta i uloga, i seksualni identitet i seksualna ponašanja nisu nužno izuzetak od toga.

Dok su neki roditelji osjećaju ugodno sa svim mogućim identitetima svoje djece, kao i njihovom seksualnom orijentacijom, neki roditelji se mogu osjećati veoma loše, kad se suoče sa ''odabirom'' svoje djece, često zbog stavova da je svaka druga seksualna orijentacija osim heteroseksualne, neprirodna i opasna, ili zbog moralnih osuda takvih ponašanja, često potaknutih religijskim tumačenjima i kulturološkim običajima. Ovakvi stavovi mogu imati veoma negativan utjecaj na odnos roditelj- dijete, ali i na sam proces izgradnje vlastitog identiteta, o čemu govore brojni podaci da su adolescenti sa homoseksualnom i biseksualnom seksualnom orijentacijom pod značajno većim rizikom od depresivnosti, anksioznosti i suicida, od njihovih hetero vršnjaka.

Roditelji trebaju znati, da povremena osjećanja privlačnosti (postojanje samo emocionalne privlačnosti ili seksualne privlačnosti prema samo jednoj osobi suprotnog spola) u periodu adolescencije, ne moraju nužno značiti i da će razvoj cjelokupne seksualne orijentacije tinejdžera ići u tom smjeru. Ali čak i da se to desi, da je to proces koji, u većini slučajeva, nije rezultat vlastitog izbora, već djelovanja različitih bioloških odrednica, koje onemogućavaju voljno mijenjanje.

Iako proces prihvatanja seksualne orijentacije, može biti stresan za porodicu, dobro je ako roditelji uspiju da nađu način da svoja uvjerenja i osjećanja maknu u stranu i pruže djeci podršku i ljubav kako bi očuvali svoj odnos. Kritikovanje i optuživanje mogu samo otuđiti djecu, a rijetko kad dovode do trajnije promjene u ponašanju.

Savjeti za roditelje:

1.Kreirajte okruženje u kojem će dijete znati da je voljeno i prihvaćeno;

2.Budite dostupni i otvoreni ako Vaš tinejdzer želi da razgovara o svojoj seksualnoj orijentaciji;

3.Educirajte se. Istražite sva pitanja o seksualnosti i seksualnoj orijentaciji kako biste mogli na najbolji način pružiti i djetetu korisne informacije.

4.Koristite događaje iz svakodnevnog života kako biste normalizirali svoj odnos prema osobama različite seksualne orijentacije.

5.Ohrabrite dijete da razgovara o seksualnom zdravlju sa pedijatrima, stručnjacima iz oblasti mentalnog i reproduktivnog zdravlja.